Wandelen langs het kasteel

Tijdens een prachtige wandeling, uitgezet door uw gastheer, komt u ook langs kasteel Erenstein. Een stukje Limburgse geschiedenis.  Kasteel Erenstein  ligt in de gemeente Kerkrade in Nederlands-Limburg in de Anstelvallei. Erenstein is een verbastering van de familienaam “van Ederen”, zoals die ook gebruikt werd door ridder Adam van Ederen. De toevoeging stein betekent 'versterkt stenen huis'. 'Ederen' werd vrijwel direct verkort naar 'Eren'. Lange tijd was Erenstein de zetel van (adellijke) families als Spies, Poyck, De Grand Ry (vanaf 1858), De Cartier en Grupello. Architect Johann Joseph Couven    had grote invloed op een aantal bouwkunstzaken. Tussen 1900    en 1975  werd Erenstein meestal omschreven als kasteel Oud-Erenstein, om onderscheid te maken tussen het kasteel en de hoeve Nieuw Erenstein. Het kasteel en de landerijen eromheen liggen in een gebied dat Groene Long en Cranenweyer  genoemd wordt. De gracht om het kasteel wordt gevoed uit de Anstelerbeek.
Mijlpalen in de geschiedenis van het kasteel in het kort:
1340  Het kasteel is gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw (1340) . Andere bronnen vermelden als bouwjaar 1396 .
1450  In dit jaar huwde Johanna van Gronsveld met Johan Huyn, waardoor hij eigenaar werd van het kasteel. 
11 mei 1708  brak een grote brand uit die de stallingen en de graanschuur verwoestte. Het huidige gebouw met kapel en hoektorens dateert van 1722 .
1903  Erenstein ging over in eigendom van Franse paters Franciscanen. 
1940 De gemeente Kerkrade wordt voor fl  20.000  eigenaar van het gebouw en het kasteel wordt als streekmuseum gebruikt. Tot in de jaren 1960  stonden bij Erenstein het huis van de familie Vilain, het voormalige klooster van de paters Franciscanen en de boerderij van familie Smeets, die daarna nog van de familie Maessen is geweest. Vanaf 1961 was het museum gesloten en werd ket kasteel ingrijpend gerestaureerd. In 1974 ging de mijnbouwcollectie over naar het nieuwe mijnmuseum in abdij Rolduc.
Tussen 1980 en 2010 behoorde Erenstein samen met Chateau Neercanne  en Winselerhof tot de Camiile Oostwegel  Chateau Hotels & Restaurantsgroep.


 


Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

Vandaag | 10:38

Ligt eraan voor hoeveel personen en wanneer

...
20.05 | 20:44

Hebben jullie nog een kamer vrij met pinkpop?

...
20.11 | 21:13

Hallo Wilma en Herman,
vielen Dank. Es war sehr nett bei Euch. Wir waren gut untergebracht und haben hervorragend gefrühstückt. Gerne wieder.
Grüße aus Düren

...
12.04 | 08:43
Fietsen heeft ontvangen 3
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE