Dicht in de buurt

Tijdens een andere wandeling (4,5 km) vanaf uw logeeradres komt u langs Kasteel Strijthagen en zijn bijgebouwen gelegen in een prachtige omgeving.
Kasteel Strijthagen is het laatste geheel intact gebleven adellijke landgoed op het grondgebied van de Nederlands-Limburgse
 gemeente Landgraaf , gelegen in het Strijthagerbeekdal , bij de dorpskern Schaesberg. Het hoofdgebouw ligt op de oever van enkele door de Strijthagerbeek  gevoede vijvers. Het werd in de 18e eeuw gebouwd op de plaats van een ouder kasteel. De muren van het hoofdgebouw bestaan uit zogenoemde speklagen, i.e. afwisselende lagen van baksteen en natuursteen (mergel) die in Limburg relatief vaak voorkomen, onder meer ook bij kasteel De Bongard  en het nabijgelegen kasteel Schaesberg . Het kasteelcomplex bestaat voorts uit de classistische  rentmeesterwoning, de 17e-eeuwse (1690) witgepleisterde voorburcht (eveneens met classicistische elementen), de watermolen genaamd Strijthagermolen  en het koetshuis van veel recenter datum, die alle de status van rijksmonument  hebben. Zowel het hoofdgebouw alsook de rentmeesterwoning en het poortgebouw van de voorburcht zijn van een mansardedak  voorzien, wat in Limburg onder meer ook bij kasteel Puth  en kasteel Raath  het geval is. Kasteel Strijthagen heeft in de loop van de twintigste eeuw veel mijnschade opgelopen. Vanaf 1952 woonde de kunstschilder Aad de Haas  vele jaren met zijn familie in het kasteel. Rondom kasteel Strijthagen bevindt zich tegenwoordig een recreatiegebied met enkele attractieparken (themapark Mondo Verde, Dierenpark GaiaZoo).

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

Vandaag | 10:38

Ligt eraan voor hoeveel personen en wanneer

...
20.05 | 20:44

Hebben jullie nog een kamer vrij met pinkpop?

...
20.11 | 21:13

Hallo Wilma en Herman,
vielen Dank. Es war sehr nett bei Euch. Wir waren gut untergebracht und haben hervorragend gefrühstückt. Gerne wieder.
Grüße aus Düren

...
12.04 | 08:43
Fietsen heeft ontvangen 3
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE